vineri, 22 aprilie 2011

Scurt istoric al sistemului de operare Microsoft® Windows™

Cel mai folosit sistem de operare. Probabil ati auzit de el... Sigur. 





Microsoft Windows este numele unei serii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piata pentru prima data in noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfetele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piata de calculatoare mici, intrecand Mac OS, care fusese introdus pe piata mai inainte de catre compania Apple Computers, astazi numită Apple Inc.. La conferinta IDC Directions din 2004, vicepresedintele IDC Avneesh Saxena a constatat ca Windows detine aproximativ 90 % din piata de sisteme de operare.

Versiunea cea mai noua de Windows pentru statii de lucru existenta pe piata este Windows 7, cu 6 editii (subvariante), pusa in vanzare in octombrie 2009.






Prima versiune a sistemului de operare Windows a fost lansata in noiembrie 1985 si nu consta decat intr-o interfata grafica bazata pe ferestre, de unde utilizatorul putea rula cateva programe de baza.





Windows 2.1 a aparut in 9 decembrie 1987 . Avea suport pentru processor 286 si pentru memorie extinsa.





Aparut in mai 1990, Windows 3.0 aducea o serie de imbunatatiri substantiale, cele mai vizibile fiind la nivelul interfetei cu utilizatorul. Windows 3.0 detinea trei moduri de operare: real, standard si extins.





Windows 3.1 a aparut in aprilie 1992, principalele sale noutati fiind eliminarea modului real, fiind asadar necesar un procesor 286 sau 386 şi cel puţin 1 MB de memorie, includerea tehnologiei TrueType (font-uri vectoriale) si a catorva aplicatii multimedia. La nivelul graficii si al interfetei cu utilizatorul s-au realizat o serie de cosmetizari.





Windows NT (New Technology) a aparut pentru prima oara in 1993 si se baza pe un cod complet nou, gata sa satisfaca cerintele de stabilitate si performanta ale serverelor. Din start era un sistem complex, destinat administratorilor de retea, fara nici o legatura cu home-user-ul. Interfata sa, cel putin in versiunile 3.x, era identica cu cea din versiunile standard de Windows 3.x.





Lansat la 24 august 1995, Windows 95 a fost, conform declaratiilor Microsoft, un sistem de operare veritabil, ceea ce s-a dovedit, tehnic vorbind, complet fals. Insa reclama facuta acestui produs nu a fost inutila, vânzarile lui depasind cu mult asteptarile. Din punct de vedere al interfetei, Windows 95 era ceva complet nou.





Windows NT 4.0, lansat la data de 29 iulie 1996, a reprezentat o versiune imbunatatita a primului sistem de operare Windows NT, conceput special pentru servere. Acesta s-a dovedit a fi mult mai stabil decat Windows 95, deoarece a fost dezvoltat pe un cod mai complex decat cel din urma. Din exterior, Windows NT 4.0 seamana perfect cu Windows 95 insa in interior se afla un cod mai dezvoltat care oferea securitate imbunatatita.





Aparut in 25 iunie 1998, Windows 98 a adus printre altele, suport pentru noua (pe atunci) interfata AGP si pentru portul USB. In 1999 apare Windows 98 SE (Second Edition) care nu a adus nici o schimbare importanta in afara corectiei unui mare numar de bug-uri.





In 19 iunie 2000 apare Windows Me (Millennium Edition), ultima versiune bazata pe vechiul cod de 16 biti. Noutatile sale privesc partea user-friendly, care in opinia unora a fost dusa la extrem, obligand utilizatorul sa beneficieze de unele facilitati care poate ca nu l-ar fi interesat. Un exemplu ar fi integrarea System Restore in sistemul de operare, functie care aducea un plus de siguranta dar folosea un numar mare de resurse si care nu putea fi complet dezactivata.





Anii au trecut si puterea PC-urilor a evoluat. Trebuie spus ca toate versiunile de tip NT consumau mai multe resurse decat echivalentul 9x, mai ales in privinta memoriei RAM. Destinatia sa era clara: firmele foloseau cu succes aceasta versiune, avand o garantie a stabilitatii, iar serverelor le era dedicata varianta NT Server. Pana in anul 2000, Microsoft a facut eforturi pentru aducerea tehnologiei NT si la nivelul home-user-ului si impunerea unui nou OS in corporatii, imbunatatind compatibilitatea lui NT cu jocurile si extinzand functionalitatea multimedia. Astfel s-a nascut Windows 2000, la 17 Februarie 2000.





Windows XP, lansat la 25 octombrie 2001, integreaza si o noua protectie anti-piraterie, fiind necesara activarea sistemului de operare prin Internet sau prin telefon in termen de 30 de zile de la instalare. Deoarece multe optiuni de actualizare sau de comunicare sunt activate implicit, multi utilizatori au criticat compania Microsoft ca Windows XP trece peste vointa clientului si poate raporta anumite date fara permisiunea sa. A doua afirmatie s-a dovedit falsa, iar dezactivarea optiunilor de auto-conectare la Internet este relativ simpla pentru orice utilizator, cu conditia ca acesta sa fie avertizat.





Inainte de anuntul sub acest nume din 22 iulie 2005, Windows Vista a fost cunoscut sub numele de cod Longhorn, dupa Salonul Longhorn, un bar cunoscut din orasul Whistler din provincia canadiana Columbia Britanica. Windows Vista a fost lansat in noiembrie 2006 pentru firme si parteneri de afaceri iar in ianuarie 2007 a fost lansat pentru utlizatorii obisnuiti. Windows Vista a fost criticat in nenumarate randuri de catre utilizatori datorita incompatibilitatii Hardware-Software. Incepand cu Windows Vista, Microsoft a decis sa implementeze interfata grafica Aero (Authentic, Energetic, Reflective and Open) in urmatoarele sisteme de operare.





Cea mai recenta versiune a sistemului de operare Windows a fost lansata pe 22 octombrie 2009.
Windows 7 doreste a fi o actualizare a predecesorului Windows Vista, cu scopul de a fi pe deplin compatibil cu driverele, aplicatiile si echipamentul cu care acesta a fost deja compatibil. Windows 7 e disponibil în 6 editii. Denumirile date editiilor sunt aceleasi ca si in Windows Vista, cu o exceptie pentru editia Business care va deveni Windows 7 Professional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu